L’estiu és un període desitjat per les famílies que també implica reptes com ara la conciliació o els conflictes derivats de passar tantes hores junts. Des de la mirada del benestar familiar, l’equip d’espai terapèutic us proposen algunes idees per acompanyar la criança d’una manera tranquil·la i respectuosa.
Les vacances de vegades també poden ser un període d’estrès per a la família, especialment pels canvis a la rutina, desplaçaments, sortir de l’espai confortable de casa i relacions amb altres persones. Per tal de garantir la calma al mig de l’enrenou i gaudir d’aquest període estival, compartim amb vosaltres algunes idees per una criança respectuosa i d’acompanyament al desenvolupament en la infància i adolescència que a més ens ajudin a enfortir la relació familiar.
Consells per a una criança respectuosa durant les vacances:
1. Valida les emocions i utilitzar un llenguatge emocional positiu: si el teu fill o filla se sent frustrat perquè no pot construir un castell de sorra, en lloc de dir-li «No t’enfadis”, pots dir: «Veig que estàs frustrat perquè el castell no surt com vols. T’agradaria que ho construíssim junts?» o «Deixa de plorar», pots dir: «Comprenc que et sentis trist. Vols explicar-me què et passa?».
2. Modela una regulació emocional adequada i sigues un model a seguir: Si ens sentim molestos o enfadats, en comptes de cridar o discutir, podem dir als fills: «Necessito uns minuts per calmar-me. Després en podem parlar». D’aquesta manera, els mostrem com gestionar les emocions de manera saludable.
3. Fomenta la comunicació oberta: estableix un «moment de família» diari, on tothom pugui compartir les seves experiències del dia i les seves emocions sense interrupcions. Alguna de les menjades del dia, pot ser un bon punt de trobada per compartir aquestes vivències.
4. Ofereix un espai segur per a l’expressió emocional: Crea un “racó de les emocions” a casa o a habitatge vacacional, on els teus fills puguin anar a expressar els seus sentiments de manera lliure. Pots col·locar-hi materials com paper, llapis, colors, plastilina o fins i tot una capsa de música.
5. Ensenya estratègies d’afrontament: Ensenya als teus fills tècnica de respiració i relaxació, com ara la meditació o la tècnica 4-7-8: inhalar pel nas durant 4 segons, retenir la respiració durant 7 segons i exhalar per la boca durant 8 segons.
6. Dedica temps per a la connexió familiar: Reserva activitats que fomentin la unió i l’afecte, com ara jugar jocs de taula, cuinar junts, llegir un llibre en família o anar d’excursió a un parc proper.
7. Alterna les activitats planificades amb activitats lliures: Mantenir rutines i certa planificació és necessari, però hem de vigilar amb l’excés de plans massa dirigits i oblidar els moments de relaxació, privacitat, improvisació i joc lliure perquè puguin experimentar lliurement Per tant, anem alternant les dues opcions: activitats planificades i activitats improvisades, activitats dirigides i activitats lliures.
8. Cuida el benestar i salut mental de tots: dedica temps per fer activitats de relaxació i que fomenten el benestar de tots els membres, també els adults han de gaudir i descansar. Alterneu plans per a totes.
Criar sempre es pot ser un desafiament, però també pot ser una experiència gratificant i enriquidora si ens impliquem per donar sentit a la nostra tasca com a progenitors.
Si creus que tu o algú proper necessita suport psicològic i emocional, restem a la teva disposició. Per a més informació del servei, pots consultar el següent enllaç.
ESCOLTEM, ACOMPANYEM i DONEM SUPORT ONLINE
Benestarum és el servei de salut global que pots oferir a les persones treballadores de la teva empresa, per millorar el seu benestar.