La traumateràpia sistèmica és un enfocament terapèutic que aborda les seqüeles del trauma en infants, adolescents i adults. Aquest enfocament es centra a proporcionar una atenció reparadora a aquells afectats per esdeveniments i vivències traumàtiques, basat en la investigació i experiència de Jorge Barudy i Maryorie Dantagnan. L’abordatge és especialment rellevant per tractar ferides de relacions interpersonals abusives, maltractaments, negligències, com també, la violència de parella o situacions de pobresa i exclusió social. 

La traumateràpia del nou servei d’atenció Espai terapèutic integra models teòrics que comprenen les conseqüències psicològiques i emocionals del trauma i ofereix una metodologia centrada en la història de vida de cada persona. A més, aquesta intervenció es fonamenta en la teoria dels Bons Tractes i la promoció de la resiliència individual, familiar i comunitària.

Com ho fem?

El procés terapèutic està estructurat en tres etapes que tenen en compte tant el context vital com l’etapa madurativa de la persona afectada, pel fet que no sempre l’edat i l’etapa madurativa es troben alienades. La primera fase es centra en la sintonització i autoregulació, proporcionant un entorn segur i estabilitat per promoure el descans i el benestar físic necessari. És important poder acompanyar a l’individu per treure aquest “pilot automàtic” que molts cops portem. A través de les normes, estructura, horaris, medicació si fosa necessària… es busca el descans, una alimentació adequada, poder baixar l’estat d’alerta, disminuir el control. 

En segon lloc, es busca empoderar la persona mitjançant el reconeixement i la modulació de les emocions, així com la identificació dels símptomes traumàtics, perquè pugui tenir un paper actiu en el seu procés terapèutic.

Finalment, s’aborda la reintegració resilient, que implica la reconstrucció d’una narrativa pròpia, l’alliberament dels vincles que han causat el trauma i l’acceptació de la història de vida.

Atenció psicològica amb mirada Social

Per al nostre equip de professionals de Suara Cooperativa, és crucial un abordatge biopsicosocial, que integri totes les dimensions de la persona afectada pel trauma. En primer lloc, que es trobi en un entorn segur on es pugui sentir protegida i recolzada. També la seva relació amb l’entorn, amb la implicació de família, tutors, amics o altres persones significatives en el procés terapèutic pot ser fonamental per proporcionar aquest suport i reduir l’angoixa i el malestar.

La traumateràpia també té una dimensió preventiva, treballant en xarxa amb la comunitat per prevenir i reparar els danys derivats del trauma, oferint recursos als progenitors i altres persones que interactuen amb els afectats per promoure la resiliència i la independència.

De manera que també fem referència a oferir recursos educatius a progenitors o futurs progenitors per tal de poder treballar la parentalitat i acompanyar-los en aquelles dificultats que se’ls presentin a més de poder ampliar la seva perspectiva quant a estil educatiu.

Per altra banda, no podem oblidar a totes aquelles persones que interaccionen amb aquests infants, adolescents o adults com pot ser en un context més escolar, lúdic, sanitari, laboral per tal de saber acompanyar i no revictimitzar. És important poder treballar la motxilla de vida per tal de crear infants, adolescents i persones adultes que siguin independents.

Si creus que tu o algú proper necessita suport psicològic i emocional, restem a la teva disposició. Per a més informació del servei, pots consultar el següent enllaç.

ESCOLTEM, ACOMPANYEM i DONEM SUPORT ONLINE

Benestarum és el servei de salut global que pots oferir a les persones treballadores de la teva empresa, per millorar el seu benestar.