Com segurament ja has notat, arran de la pandèmia són moltes les empreses que ja han implementat el teletreball com a sistema habitual. S’ha demostrat que hi ha feines que es poden realitzar completament igual des de casa gràcies als ordinadors i a les videotrucades. És per això que gran quantitat de persones ja no tenen la necessitat de desplaçar-se cada dia al seu lloc de treball, cosa que els dona una gran autonomia respecte a la repartició del temps. En altres paraules, tenen més llibertat per a fer els seus propis horaris i compatibilitzar la seva vida laboral amb la personal.

Ho veurem. Fa anys ens imaginàvem el teletreball com la forma ideal de treballar. Ara que ja ho practiquem, s’ha demostrat que, a vegades, pot ser més complicat del que sembla. Pot ocórrer que les jornades laborals acabin sent més llargues del que haurien, segurament perquè no sabem organitzar el temps de la millor forma i el perdem fent tasques que ens fa ser menys productius.

Avantatges del teletreball

  • Estalvi del temps. Sens dubte, la més important. El teletreball permet un estalvi del temps sempre que les persones treballadores sàpiguen organitzar-se bé. En fer el treball des de casa, hi ha un estalvi considerable de temps pel sol fet de no haver de desplaçar-se. Moltes empreses opten per oferir un sistema híbrid que permet combinar dies de treball a casa amb dies de treball a l’oficina.
  • Conciliació familiar. Gràcies al teletreball, és més fàcil organitzar-se els horaris segons les necessitats de cada entorn personal, cosa que permet una millor organització i conciliació familiar.
  • Estalvi econòmic. El fet de no haver de desplaçar-se permet un estalvi del cost de transport i, d’altra banda, un estalvi en menjars fora de casa. És molt més fàcil organitzar les dietes sense haver de pensar en tàpers.

Atès que el teletreball ha suposat un gran canvi en la manera de treballar de moltes persones, cal saber com ajudar les persones treballadores a ser autònoms i responsables amb la seva feina i amb si mateixos alhora.

Factors que dificulten el teletreball de l’equip

  • Excés d’hores de treball. Això passa quan l’organització no és la correcta i acaben treballant moltes més hores que si estiguessin en l’oficina. Les jornades laborals s’allarguen i la qualitat de vida disminueix.
  • Falta d’estabilitat laboral i comunicació. És el sentiment que tenen quan porten temps treballant des de casa i, potser, ja no són presents en la presa d’algunes decisions de l’empresa o no estan al cas de tot el que passa, la qual cosa fa que se sentin aïllats. En resum, la falta de comunicació i contacte amb els superiors i amb els companys pot generar inestabilitat laboral.
  • Problemes de salut mental. Es tracta d’aquelles patologies que poden acabar sorgint arran de l’aïllament i la solitud que comporta el teletreball. Parlem d’insomni, ansietat o depressió.

Tips per millorar el teletreball

La majoria de les persones que realitzen el teletreball diàriament, el fan de manera tranquil·la, organitzant-se i concentrant-se en el treball. Com a empresa, ha d’oferir i compartir uns tips perquè cap dels inconvenients que hem comentat fa un moment es converteixi en un impediment a l’hora de dur a terme les tasques i, així, tinguem un equip amb l’equilibri laboral i personal que necessiten. Vols conèixer-los? Aquí els tens:

  • Estableix horaris. El fet que es treballi des de casa no significa que no hagin d’estar llestos per al treball. Per això recomanem que estableixin una hora per a aixecar-se i que això els permeti prendre’s el seu temps de relaxació i preparació abans de començar la jornada. Un bon desdejuni pot salvar el dia!
  • Donar-se temps també per als descansos i els menjars. És important realitzar-los però seguint uns horaris. Com a persones supervisores, hem de fer que això no generi haver d’estar temps de més i no poder acabar a la seva hora.
  • Aprendre a dir que no. És una cosa imprescindible perquè puguin seguir amb la seva vida personal i el treball no es converteixi en un aclaparament dins de casa. Quan la jornada laboral hagi acabat, deixa que l’equip desconnecti. Evita els missatges fora-d’hores.
  • Organitzar les tasques. Una de les dificultats que pot sorgir a causa del teletreball és la priorització de tasques. No saber amb què començar, o a què dir sí i a què no. Per això aconsellem oferir sessions de formació en funcionament d’eines d’organització com són Monday, Asana o Google Calendar Calendar que ajuden a planificar-se i a donar prioritat a les feines que la necessitin.
  • Canviar de vestimenta. A tots ens agrada veure’ns bé, veritat? Un dels punts que solem oblidar, però que poden ajudar molt, és la roba i l’aspecte que un porta per a treballar, encara que sigui des de casa. Per això recomanem potenciar aquest punt i motivar a l’equip a sentir-se bé amb això. Un dels consells seria posar-se una mica de roba còmoda per a treballar, en comptes d’anar tot el dia en pijama. Aquest petit canvi ajudarà a diferenciar les hores de treball amb les d’oci.
  • Recolzar-se en confidents. Hi ha moltes persones a les quals no els agrada estar soles tot el dia i necessiten parlar amb algú per a sentir-se bé. Per a evitar aquesta sensació d’aïllament, recomanem dedicar temps al dia a parlar amb algú de confiança, algú pròxim. Elles es convertiran en un gran punt de suport i en les persones confidents que necessiten.
  • Fer exercici. Pot ocórrer que d’estar tot el dia a casa, algunes persones acabin tombades al sofà de casa, assegudes en una postura que no és l’adequada. Això pot generar dolors musculars que acabin en malalties permanents. Per a evitar-ho, cal promoure la realització d’estiraments i canvis de postura de tant en tant.
    També és bo promoure les activitats físiques fora de casa per a canviar d’aires i mantenir-nos actius. Amb això ens referim a sortir a caminar o a córrer, apuntar-se a un gimnàs, fer classes de dansa, ioga…

L’empresa ha de cuidar de l’actiu més important: les persones que treballen. Per això, i adaptant-nos als canvis, és imprescindible compartir amb l’equip aquests hàbits saludables i aconseguir que la jornada laboral des de casa sigui amena i tots puguin conciliar de la millor forma possible la vida laboral amb la personal. És molt important tenir temps per a tot!

ESCOLTEM, ACOMPANYEM i DONEM SUPORT ONLINE

Benestarum és el servei de salut global que pots oferir a les persones treballadores de la teva empresa, per millorar el seu benestar.