Sentir-se bé a la feina és important. Destinem moltes hores per això ha de ser una cosa que ens agradi o, almenys, que ens faci sentir confortables. Quan això no passa, per monotonia o altres motius, sorgeix la sensació d’esgotament i frustració. Aquesta situació pot portar a algunes persones a prendre decisions dràstiques sobre el seu lloc de treball. Això és el que coneixem com Burnout. Parlem d’un 10% de les persones treballadores aproximadament. En els casos més greus, aquesta síndrome pot desencadenar en ansietat i depressió.
El Burnout és un concepte reconegut com a malaltia per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per a referir-se al trastorn emocional vinculat a l’àmbit laboral que apareix a conseqüència d’una situació d’estrès laboral crònic, fruit de la incapacitat per a desconnectar de la feina, la qual cosa repercuteix negativament en la salut física i mental. En altres paraules, la qual cosa coneixem per desgast professional o, col·loquialment, “estar cremat”.
Això passa quan la persona en si s’adona que les seves expectatives professionals no encaixen amb la seva realitat. Potser perquè ha triat un camí diferent del que li hagués agradat o perquè ha triat la seva feina de forma totalment vocacional, sense tenir en compte la dificultat d’aquest. No obstant això, aquesta síndrome pot aparèixer també en el millor dels casos, estant totalment satisfet amb l’elecció de treball, però tenint dificultats en el dia a dia. Les causes principals són:
Causes del Burnout
- Càrrega de feina. Quan la feina a realitzar és excessiva i l’horari laboral no és suficient per a realitzar-lo.
- Mal entorn laboral. Ocorre quan la relació entre companys o amb el/la superior no és la ideal, cosa que incomoda a l’empleat.
- Expectatives laborals. Ens referim a la frustració que sent la persona que treballa quan les seves expectatives professionals no s’ajusten a la realitat quotidiana.
- Característiques personals. Es tracta d’aquestes qualitats de cada persona que fan que pugui veure’s més afectada per la síndrome: inseguretat, perfeccionisme, baixa autoestima…
La primera vegada que es va descriure aquest terme va ser en 1974 pel psicòleg estatunidenc Herbert Freudenberger, observant la desmotivació laboral que patien els treballadors dels serveis socials del Bronx per treballar en condicions gens favorables i amb un gran cúmul d’estrès. Com a curiositat, dir-vos que la paraula en si “Burnout” és un terme que prové del títol de la novel·la de Graham Greene, A Bourn Out Casi (1961), en la qual es narra la història d’un arquitecte turmentat espiritualment que decideix abandonar la seva professió i retirar-se en la selva africana.
Símptomes del Burnout
La síndrome de Burnout pot manifestar-se de moltes formes diferents. Destacarem els principals símptomes per a detectar-ho a temps:
- Sensació de fracàs
- Sentir-se no realitzat
- Dificultat de concentració
- Estrès
- Baix rendiment
- Mal de cap
- Insomni
- Absentisme laboral
La bona notícia és que el Burnout es pot prevenir. Per a això, hem d’implementar unes certes mesures de control i acompanyament per a evitar l’absentisme laboral com a conseqüència final.
Què podem fer com a empresa per a prevenir el Burnout?
- Reconèixer les situacions que produeixen estrès al treballador i prendre mesures per a evitar-les. És hora de fer alguns canvis!
- Evitar la sobrecàrrega laboral a través de mesures de reorganització de treball. Existeixen diverses aplicacions que ajuden en la creació de llistes de prioritats i són molt útils.
- Trobar el punt intermedi entre expectatives professionals i realitat per a arribar a la situació idònia. És important conèixer què vol l’empleat i a on vol i pot arribar per a ajudar-lo a aconseguir-lo.
- Millorar la comunicació amb els companys i companyes a través de dinàmiques de grup i sortides esporàdiques. Quin millor pla que aquest? No tot és treball!
- Proposar activitats saludables per a millorar la salut i el benestar dels treballadors. Per exemple, promoure l’exercici a través de dinàmiques dins de l’oficina.
L’autocura emocional és un factor crucial per a sentir-se bé en tots els àmbits de la vida. És un treball continu que cadascuna de nosaltres ha de fer per a viure en harmonia. Per a això, hem de cuidar-nos a nivell físic, fent esport i menjant saludable i també a nivell emocional. Aquest últim punt tracta més sobre aspectes comunicatius i conscients. És molt important, de tant en tant, fer un repàs mental a la nostra situació laboral i reconèixer si estem en el camí que volem. Marcar unes metes realistes i anar en aquesta direcció. Això farà que continuem mantenint la motivació en el nostre dia a dia i no sentim frustració en el treball a conseqüència de la monotonia i de falta d’aspiracions professionals.
Tant per a la persona en qüestió, com per a la que supervisa, és molt important estar alerta i detectar els casos de Burnout tan aviat com es pugui. La comunicació torna a ser un punt clau per a redreçar la situació i posar mesures sobre la taula perquè no vagi a més i no acabi en la pitjor de les conseqüències en absentisme laboral.
ESCOLTEM, ACOMPANYEM i DONEM SUPORT ONLINE
Benestarum és el servei de salut global que pots oferir a les persones treballadores de la teva empresa, per millorar el seu benestar.